Costa Cruises pluje do budoucnosti - Okružní plavby

Costa Cruises pluje do budoucnosti

Costa VeneziaJak se majitelé výletních lodí starají o udržitelný rozvoj a ochranu životního prostředí, které sami z principu své činnosti narušují? Snižování energetické náročnosti, ochrana ekosystémů, stavba plavidel na ekologická paliva – to je jenom část aktivit italské společnosti Costa Cruises, zveřejněných ve zprávě "Na viděnou zítra – na cestě do budoucnosti".

Co konkrétně znamená výrazné angažování Costa Cruises v ochraně přírody? Už za rok 2015 snížila o 3 % spotřebu pohonných hmot na pasažéra za den, téměř o 5 % spotřebu energie a o 2,3 % svou uhlíkovou stopu. Na všech lodích Costa se recykluje odpad, řada z nich byla vybavena systémem odstraňujícím více než 90 % škodlivin z výfukových plynů. Více než dvě třetiny potřebné vody se vyrobilo přímo na palubě.

Vše pro naše životní prostředí. Vaše Costa

Costa SmeraldaCosta Cruises se také stala partnerem projektu Whalesafe Life+ pro ochranu vorvaňů obrovských a podporuje Italskou národní radu pro výzkum v oblasti oceánografie a mořských věd.

Mezi roky 2007 a 2015 se na palubách lodí Costa v rámci spolupráce s Národním konsorciem pro sběr a recyklaci hliníku nasbíralo zhruba 334 tun hliníku k recyklaci.

Vyvrcholením zmiňovaných aktivit je výroba velkých luxusních lodí s pohonem na zkapalněný zemní plyn (LNG). Své okolí zatěžují výfukovými zplodinami výrazně méně než ostatní plavidla. Jako první z nich se do provozu dostaly lodě Costa Venezia a Costa Smeralda. Další gigant Costa Firenze se staví.

Zodpovědná Costa nejen při ochraně přírody

Costa FirenzeZa pozornost stojí i posilování vazeb přepravce s místními komunitami ve všech 261 přístavech, kde kotví, čímž vznikají nové příležitosti pro zaměstnanost a podnikání. Costa ostatně dává práci zaměstnancům ze 70 různých zemí a má více než 10 tisíc dodavatelů se sídlem na všech pěti kontinentech.

Costa Cruises též uplatňuje strategii udržitelné výživy a transparentnosti dodavatelského řetězce. Cílem společnosti je pasažérům poskytnout ojedinělý gurmánský zážitek, zároveň však v souladu s co nejpřirozenějším způsobem zajištění surovin. Není bez zajímavosti, že čím dál větší úlohu budou v této strategii hrát nejen členové posádky, ale i samotní hosté.